Universiteit Antwerpen Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Vaak gestelde vragen
Helpdesk Faculteit FBD > Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen > Vaak gestelde vragen

Stel een vraag:


Overstap van Biomedische wetenschappen/Farmacie naar Geneeskunde

Oplossing

Elk jaar beginnen er een aantal studenten in de Farmacie of de Biomedische wetenschappen (BMW), omdat ze niet slaagden voor het toelatingsexamen arts/tandarts.

Indien je na één jaar (of meer) Farmacie/ Biomedische wetenschappen de overgang wil maken naar Geneeskunde, moet je met een aantal zaken rekening houden:

- Dit kan momenteel enkel als je slaagt voor het toelatingsexamen arts/tandarts. Zelfs met een compleet bachelor of masterdiploma Farmacie of BMW zal je nog steeds moeten slagen voor het toelatingsexamen arts/tandarts

Vrijstellingen:

De overgang van het eerste jaar BMW naar het tweede jaar Geneeskunde bestaat niet meer. Je stroomt opnieuw in in het eerste jaar Geneeskunde, en je kan voor een beperkt aantal vakken worden vrijgesteld:

- Komende van Farmacie krijg je voor een credit 'Academische vaardigheden portfolio' in Geneeskunde een vrijstelling voor 'Leerlijn wetenschappelijke vorming'. Voor een credit 'Cellen en Weefsels' krijg je een vrijstelling voor 'Histologie en cytologie'.

- Komende van BMW krijg je voor een credit 'Informatie verwerven en verwerken' in Geneeskunde een vrijstelling voor 'Leerlijn wetenschappelijke vorming'. Voor een credit 'Histologie' EN 'Biomoleculen en cellen' krijg je in Geneeskunde één vrijstelling voor 'Histologie en cytologie'. Daarbij worden geen deelvrijstellingen gegeven.

- Als je al een groter deel van de de bachelor BMW/Farmacie hebt afgewerkt, en dan overstapt naar Geneeskunde, zijn er meer vrijstellingen mogelijk. Hiervoor contacteer je best de studietrajectbegeleider van de faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Je kan er ook voor kiezen om in dit geval de overstap naar Geneeskunde te maken, en tegelijk je bachelor Farmacie/BMW af te werken, maar dit is praktisch gezien niet simpel.

Welke vakken kiezen?

Je bent niet verplicht om alle vakken van de eerste bachelor Farmacie of Biomedische wetenschappen op te nemen. Je kan je, als je dat wenst, beperken tot een aantal vakken die je vooruit kunnen hekpen in de overstap naar Geneeskunde.

- Studenten die in het middelbaar al een goed pakket wetenschappen hebben gehad, raden we aan om wel te starten met het volledige pakket van eerstejaarsvakken. Op die manier behoud je de mogelijkheid om, als je je eerste jaar volledig afwerkt, probleemloos over te gaan naar het tweede jaar als je niet slaagt voor de toegangangsproef. Mocht na de kerstexamens blijken dat je al een aantal vakken in tweede zit hebt en dat het dus niet evident zal zijn om heel het eerste jaar te halen, dan kan je nog altijd beslissen om je tweede semester lichter te maken, en zo wat tijd extra vrij te maken voor de toegangsproef.

- Studenten die uit een minder wetenschappelijke vooropleiding komen, kunnen er ook voor kiezen om vanaf het begin van het academiejaar een beperkt pakket op te nemen. Dit kunnen dan de basiswetenschappelijke vakken zijn, die je zouden kunnen helpen voor de toegangsproef, en/of de vakken die je een vrijstelling kunnen opleveren in Geneeskunde. Je kan dan extra tijd vrijmaken om je te laten helpen door het monitoraat voor de wetenschappen, en om te studeren voor de toegangsproef.

- Denk eraan dat als je een beperkt pakket wil nemen, je minstens 27 studiepunten moet opnemen over het academiejaar om je kindergeld te behouden.

- Welke pakket je ook kiest, we verwachten dat voor de vakken die je opneemt je je ook engageert om deze te behalen. Studenten die in de les uitstralen dat ze er wel zitten maar eigenlijk geen interesse hebben, zijn zeer storend voor professoren en medestudenten. Vakken die je niet haalt in Farmacie of BMW zullen ook de stand van je leerkrediet al negatief beïnvloeden. 

 

 

 

 

 
Was dit artikel hulpzaam? ja / nee
Artikel details
Artikel ID: 110
Categorie: Zij-instromers - Vrijstellingen
Datum toegevoegd: 2014-01-13 09:30:30
Aantal bekeken: 7863
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.9/5.0 (28)

 
<< Ga terug


Powered by Help Desk Software HESK - brought to you by Help Desk Software SysAid